Skip to main content

Kickzy - Conceptenbureau

Nederlandse Wetenschapsknooppunten heeft het initiatief genomen om wetenschappelijk onderzoek te doen naar buitenspelen. De Radboud Universiteit Nijmegen gebruikt deze informatie om onderzoek te doen naar de natuurbeleving van kinderen.

Er wordt al jaren onderzoek gedaan

Er wordt al vrij lang onderzoek naar buitenspeelgedrag gedaan. Zo heeft Jantje Beton in 2018 nog ontdekt dat er ‘dramatisch’ veel minder kinderen buitenspelen. Ook blijkt de vrijheid van kinderen beperkt: kinderen spelen steeds minder ver van huis af en verliezen hierdoor verbondenheid met de natuur volgens Centre for Connecting Humans and Nature (Radboud Universiteit). Om het onderzoek te verbeteren is in samenwerking met het netwerk van Nederlandse Wetenschapsknooppunten een project opgezet. Het onderzoek vindt plaats door aan 3.200 kinderen te vragen of zij een tekening van hun buitengebied kunnen maken. Door het perspectief van kinderen te gebruiken wordt onderzocht welke verschillen er tussen steden en dorpen bestaan. Deze onderzoeksmethode maakt het mogelijk om de rol van hun (natuurlijke) omgeving te bepalen. Ook leert het kinderen hoe wetenschappelijk onderzoek werkt en raken zij gestimuleerd om zelf mee te denken over buitenspelen.

Buitenspelen

Er is al langer bekend dat buitenspelen afneemt. Dit heeft te maken met allerlei invloeden in onze samenleving, één van de belangrijkste daarvan is vergaande digitalisering. In huis zijn er steeds meer mogelijkheden om te spelen, denk aan spelletjes op de iPad, spelcomputers als een Nintendo Switch en speelgoed.
Met binnenspelen is in principe niet mis, helaas lopen kinderen hierdoor wel een stukje feeling met de natuur mis. Kickzy denkt na over het bevorderen van buitenspeelgedrag en innovatieve concepten om buitenspeelgedrag te verbeteren. Dit drukt zich uit in tal van initiatieven. Denk aan een kinderfestival, een speciaal eiland voor kinderen en een combinatie van theorie- en praktijklessen als ‘de Strandreddertjes’. Een concept waarbij wordt uitgelegd welke impact afval op onze natuur maakt en we samen het strand opruimen. Wij vinden het fantastisch om zowel bij het bedenken als organiseren van dit soort concepten betrokken te zijn.

Nadenken over het bevorderen van buitenspeelgedrag?

Als bedenker en organisator van (kinder)concepten, denken wij graag mee met BSO’s, scholen en andere partijen. Neem vrijblijvend contact met ons op door te bellen en mailen naar 023 532 2962 of info@kickzy.nl.
Bronnen: